BLINY DROŻDŻOWE

BLINY DROŻDŻOWE

Puszyste placuszki drożdżowe z chrupiącą skórką. Pamiętam, jak w domu rodzinnym, smażyło się je w sporych ilościach do obiadu. Tradycyjnie były podawane wraz z żarke. Dzięki swojej gąbczastej strukturze, z dużymi dziurkami po zamoczeniu w żarke wsiąkały dużo sosu – pychota nie do opisania! Te które zostawały po obiedzie, były podawane z dżemem do herbaty.

Składniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 240 g mąki*
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

* w zależności od rodzaju składników, mąki możemy potrzebować mniej lub więcej, dlatego nie wrzucamy od razu wszystkiego, lecz dodajemy porcjami.

Sposób przygotowania:

Na początek w głębokiej misce (wybierając miseczkę pamiętaj że ciasto musi mieć miejsce by urosnąć) wymieszać cukier, drożdże i połowę ilości wody aby drożdże się rozpuściły, następnie dodać ok. 2 łyżek mąki. Połączyć składniki za pomocą trzepaczki, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Po tym czasie, kiedy w zaczynie zaczną “szaleć” bąbelki, możemy dokończyć przygotowanie ciasta. Dodać porcjami resztę ciepłej wody (nie gorącej!) oraz mąkę, cały czas mieszając do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ponownie przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany z dużą ilością bąbelków (jak na zdjęciu).

Przed smażeniem, warto sobie przyszykować szklankę z wodą. Przyda nam się przy każdym zaczerpnięciu kolejnej porcji ciasta. Moczyć łyżkę w wodzie, następnie napełnić ciastem i wykładać na patelnię. Do mokrej łyżki ciasto nie będzie zbyt mocno się przyklejało.

Jak już ciasto odpocznie możemy zacząć smażenie. Patelnię rozgrzać z olejem (ok. 3-5 mm głębokości) i za pomocą mokrej łyżki wykładać placuszki w odległości kilku centymetrów od siebie, aby się nie posklejały kiedy urosną. Pierwszą stronę smażyć pod przykrywką na małym ogniu do momentu zarumienienia, następnie przewrócić i smażyć bez przykrywki. Przed wyłożeniem każdej kolejnej partii placków uzupełnić ilość oleju.
Usmażone bliny wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.

Podawać można na różne sposoby. Na przykład z dżemem do herbaty lub jako dodatek do zup, ale najlepiej one smakują w kompozycji z żarke, czyli gulaszem wieprzowym w zagęszczanym sosie (przepis znajdziesz tutaj).
Smacznego!

Bliny drożdżowe
Ciasto na bliny

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo