BUCHTY ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI

BUCHTY ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI

Odrywane mini drożdżóweczki, od których ciężko się oderwać. Puszyste bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane śliwkami suszonymi. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest puszyste, delikatne i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 75 g masła
  • 3 żółtka
  • 150 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 40-50 g cukru
  • szczypta soli
  • ok. 200 g śliwek suszonych

Dodatkowo:

  • tortownica o średnicy 21 cm
  • ok. 30 g masła
  • białko do smarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rozczyn:

Mleko delikatnie podgrzać i przelać do głębokiej miseczki. Dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto:

W głębokiej misce umieścić mąkę, sól, roztopione masło, żółtka oraz zaczyn i zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. Zostawić w misce przykrytej czystą ściereczką na ok. 40 minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ponownie delikatnie zagnieść ciasto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie dno i boki wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą.

Ciasto odrywać niewielkimi kawałkami, do środka zawijać suszone śliwki i formować kuleczki. Następnie obtaczać w roztopionym maśle i układać do formy ściśle obok siebie. Na koniec przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 °C. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować białkiem, a następnie piec ok. 25-30 minut na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie. Pierwsze 10 minut polecam piec przy funkcji dół, a resztę – góra+dół, dzięki temu ciasto zdąży się upiec w środku ale się nie spali od góry. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Upieczone buchty wyjąć z formy, aby wystygły i się nie spociły od spodu. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Buchty polecam do kawy lub herbaty, na śniadanie lub kolację. Są bardzo smaczne, puszyste i delikatne.
Co do nadzienia, to w zasadzie możemy dać wszystko co tylko chcemy – wiśnie, śliwki, morele lub masę makową. Wszystko wg indywidualnych preferencji.
Buchty najlepiej przechowywać pod przykryciem lub w siateczce foliowej, aby nie wyschły.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo