BULION WARZYWNY

BULION WARZYWNY

Bulion warzywny to baza dla wielu dań, sosów oraz zup. Biorąc pod uwagę jak często go używam w swoich przepisach, chciałabym podzielić się z Wami w jaki sposób przygotowujemy go w naszej kuchni.

Składniki:

  • ok. 2-2,5 l wody
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziarenka pieprzu ziarnistego
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obrać, umyć i w zależności od ich wielkości pokroić na pół lub na jeszcze mniejsze kawałki.

Do garnka z zimną wodą przełożyć warzywa oraz przyprawy i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika na bardzo mały, przykryć przykrywką i gotować ok. 1,5 godziny.

Pod koniec gotowania doprawić solą wg smaku i pogotować jeszcze kilka minut. Ugotowany bulion przecedzić przez sitko.

Tak ugotowany bulion będzie wspaniałą podstawą do wielu dań.
Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo