CHILLI CON CARNE

CHILLI CON CARNE

Szybkie, sycące, o bardzo wyrazistym smaku danie jednogarnkowe. Pikantna wołowina z warzywami w sosie pomidorowym. Najlepiej smakuje w połączeniu z kwaśną śmietaną i chlebkami lub pitą.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 ml wody
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 400 g fasoli czerwonej z puszki
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny
  • sól

Do podania:

  • śmietana 18 %
  • kolendra/pietruszka (wg życzenia)

Sposób przygotowania:

Pod czas przygotowania tego dania nie będziemy używać przykrywki do patelni, a będziemy smażyć i redukować, dzięki czemu “wyciągniemy” to co najlepsze z każdego składnika, czyli smak i aromat. Najlepiej, do przygotowania tego dania wykorzystać głęboką patelnię lub wok.

Boczek pokroić w plasterki.
Czosnek drobno posiekać.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli pokroić w drobne plasterki.
Fasolę i kukurydzę odcedzić od syropu.

Na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju podsmażyć boczek aby wytopił się z niego tłuszcz i lekko się zarumienił. Następnie zdjąć z ognia i przełożyć go do miseczki.
Na tejże patelni podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Po usmażeniu przełożyć do miseczki z boczkiem.

Teraz na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i wykładamy mięso. Smażymy na średnim ogniu, do uzyskania szarego koloru i odparowania wody (ok. 10-15 minut).

Następnie dodać podsmażone wcześniej boczek z cebulą oraz łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę mielonego chilli (lub dostosujcie jego ilość do swojego smaku), pół łyżeczki kminu rzymskiego. Całość dobrze wymieszać i podsmażać przez kilka minut w celu wydobycia aromatu przypraw.

Po kilku minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz ok. 400 ml wody i bez przykrywania dusić na małym ogniu przez ok. 40-50 minut, aby sos ładnie się zredukował.

Na koniec dodać fasolę, kukurydzę, paprykę słodką oraz papryczkę chilli i wg życzenia posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Doprawić solą (ja dałam ok. 1,5 łyżeczki bez górki), sokiem z cytryny i jeszcze chwilę podsmażyć.

Podawać ze świeżą, posiekaną pietruszką/kolendrą, chlebkami lub zwykłą pitą i koniecznie ze śmietaną! Delikatny i lekko kwaśny smak śmietany idealnie uzupełnia tę bardzo wyrazistą kompozycję
Smacznego!

Chilli con carne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo