CZEBUREKI TATARSKIE

CZEBUREKI TATARSKIE

Pierożki z bardzo delikatnego, chrupiącego ciasta, nadziewane mięsnym, soczystym farszem. Tradycyjny specjał kuchni tatarskiej, któremu żaden mięsożerca nie będzie w stanie się oprzeć.

Składniki na 16 średniej wielkości czebureków:

Ciasto:

  • 400-450 g mąki pszennej*
  • 250 ml wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wódki**
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz mięsny:

  • 400-500 g szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek wody
  • sól, pieprz

* ilość mąki warto regulować względem konsystencji ciasta. Mi wystarczyło 420 g. Ważne dodawać ją porcjami za każdym razem dokładnie wyrabiając ciasto.
** nie wpływa na smak, ale dzięki niej ciasto będzie delikatniejsze i bardziej chrupiące

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę przesiać, a następnie od ogólnej ilości odmierzyć 85 g.
W większym rondelku umieścić wodę, łyżkę oleju, cukier oraz sól. Całość doprowadzić do wrzenia, zdjąć ognia, dodać 85 g mąki i energicznie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowane, ciasto parzone odstawić aby przestygło.

Do wystudzonego, ledwie ciepłego ciasta dodać jedno żółtko oraz łyżkę wódki . Całość dokładnie wymieszać a następnie porcjami dodawać mąkę. Na początku najlepiej łączyć składniki w rondelku, a dopiero kiedy konsystencja ciasta będzie bardziej zwarta, przełożyć na blat i zagniatać ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Mąkę dodawać stopniowo, gdyż możemy nie zużyć całej mąki.
Z bardzo dobrze zagniecionego ciasta uformować kulkę, przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i zostawić w temperaturze pokojowej na 30-40 min.

Farsz:

Mięso umyć, osuszyć i zmielić.
Cebulę bardzo drobno pokroić lub zmielić wraz z mięsem w maszynce do mielenia.
Następnie dodać 6 łyżek wody, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić dłonią.

Formowanie czebureków:

Kulkę ciasta podzielić na 16 równych części (lub podziel wg własnego uznania jeśli chcesz zrobić większe/mniejsze czebureki). Z każdego kawałka ciasta uformuj małe kuleczki.
Blat na którym będziesz wałkować ciasto oraz dłonie wysmaruj niewielką ilością oleju, to bardzo ułatwia pracę.
Każdą kulkę ciasta cienko rozwałkować, na środek umieścić porcję farszu i zawinąć na kształt pieroga. Uformowane “pierogi” układać na desce (na wszelki wypadek można wyłożyć papierem do pieczenia, żeby się nie przykleiły) i przykryć ściereczką aby nie obsychały.

Do głębokiej patelni wlać olej, tyle, żeby czeburek mógł w nim do połowy się zanurzyć i podgrzać na średniej mocy palnika. Aby sprawdzić, czy olej wystarczająco się podgrzał, wystarczy zanurzyć w nim róg “pieroga” – jeśli zacznie skwierczeć, to oznacza że olej jest gotowy do smażenia (wtedy ogień należy zmniejszyć, aby tłuszcz nie zaczął się przypalać). Smażyć po kilka sztuk na raz, najpierw z jednej później z drugiej strony do momentu uzyskania złotej, chrupiącej skorupki.

Gotowe czebureki można jeść solo, ale zdecydowanie lepiej smakują w połączeniu z sosem, np. czosnkowym.
Na drugi dzień wystarczy podsmażyć na suchej lub z odrobiną oleju patelni, będą smakowały jak świeże.
Smacznego!

Czebureki tatarskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo