DŻEM Z MORELI

DŻEM Z MORELI

Lato jest zdecydowanie tym najbogatszym sezonem, kiedy na każdym rogu mamy dostęp do różnych świeżych pyszności. Tym razem postanowiłam zawekować “kawałek tego lata”. Pierwsza do garnka trafiła morela – smak mojego dzieciństwa! Pyszny morelowy, lekko kwaskowy dżem o bardzo wyrazistym smaku! Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ja wolę kiedy dżem jest bardziej kwaskowy, bo wtedy lepiej się komponuje ze słodkimi wypiekami. Jeśli jednak wolisz aby był słodszy, dodaj po prostu więcej cukru.

Składniki na 6 słoików po 300 g:

  • 2 kg moreli (waga bez pestek)
  • 600 g cukru
  • 3 szt cytryny

Sposób przygotowania:

Morele dokładnie umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek.
Cytryny umyć i wycisnąć z nich sok, u mnie wyszło 230 ml soku.

Morele przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryn.
Podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby owoce puściły sok. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na minimalną moc i gotować bez przykrywki jeszcze 2 godziny.

Ważne, aby całość gotowała się powoli, na najmniejszym ogniu, delikatnie bulgocząc. Warto też pamiętać i od czasu do czasu zamieszać dżem, aby się nie przypalił.

Sterylizacja naczyń i napełnienie:

Ok. 30 minut przed zakończeniem gotowania możemy wysterylizować słoiki. Najpierw należy je dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem.
Ustawić na blaszce i wstawić do nienagrzanego piekarnika. Następnie włączyć grzanie do 100 °C. Po osiągnięciu ustawionej temperatury “wyparzać” słoiki ok. 10 minut.
Przykrywki zaś umieścić w garnku, zalać wrzątkiem i gotować ok. 5 minut.

Jak już wszystko będzie gotowe możemy się zabrać za wekowanie.
W trakcie tego procesu koniecznie używamy rękawiczek, ściereczek i podkładek. Wszystko jest bardzo gorące, a pamiętamy – bezpieczeństwo przede wszystkim.

W tym celu bardzo ostrożnie, za pomocą chochelki uzupełnić słoik dżemem, zostawiając 1-1,5 cm pustej przestrzeni do przykrywki.
Z wrzątku wyjąć przegotowaną nakrętkę, osuszyć i zakręcić uzupełniony słoik. W ten sposób uzupełnić wszystkie słoiki.

Pasteryzacja:

Dno i boki dużego garnka wyścielić ściereczką, a następnie umieścić w nim słoiki. Szczególną uwagę zwrócić na to, aby przy gotowaniu słoiki nie obijały się o siebie – w tym celu można zabezpieczyć przestrzeń pomiędzy słoikami ręcznikiem papierowym.
Całość zalać wrzątkiem, aby woda pokrywała tylko 3/4 wielkości słoika. Następnie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkiej mocy palnika ok. 10 minut.

Na koniec wyjąć wszystkie słoiki i przewracając je do góry dnem ustawić na drewnianej desce i owinąć ciepłym kocem lub ręcznikiem, aby dżem dłużej utrzymał ciepło. Zostawić na całą noc do wystudzenia.
Na następny dzień, gotowy dżem możemy przenieść do piwnicy lub schować w ciemnej szafce. Po otwarciu, słoik z dżemem przechowywać w lodówce.

Od dzieciństwa, moim ulubionym dżemem jest właśnie ten z moreli. Jest świetny nie tylko w połączeniu ze świeżym pieczywem i gorącą herbatą, używam go też do przekładania tortów oraz innych wypieków.
Smacznego!

Dżem z moreli
Dżem z moreli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo