GOŁĄBKI BABUSZKI

GOŁĄBKI BABUSZKI

Tradycyjne danie kuchni słowiańskiej. Każda gospodyni ma swoje “triki” na przyrządzenie tej potrawy, ale podstawa jest zazwyczaj taka sama. Ryżowo-mięsny farsz zawijamy w liście kapusty lub winogron, chrzanu czy jarmużu. Moja Babcia jest mistrzowskim kucharzem z wielką pasją i doświadczeniem, a oto jej sposób przygotowania pysznych gołąbków.

Składniki na gołąbki:

  • ok. 1,5 l bulionu (przepis znajdziesz tutaj)
  • 1 kapusta biała
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 150 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • sproszkowane chilli

Składniki na sos:

  • 100 ml ciepłego bulionu
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • ok. 80 g koncentratu pomidorowego
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • ok. 3 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz świeżo zmielony
  • chilli sproszkowane
  • papryka słodka
  • liść laurowy

Dodatkowo:

  • śmietana 18 %

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od farszu:

Ryż dokładnie przepłukać, następnie umieścić w garnku i zalać 150 ml wrzącej wody. Gotować pod przykrywką na małym ogniu ok 10-15 min., aż ryż wchłonie całą wodę (pilnować aby się nie przypaliło, od czasu do czasu wymieszać). Ugotowany ryż wystudzić.

Jedną cebulę obrać, pokroić na na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa.

Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa.

W głębokim naczyniu umieścić zmielone mięso i cebulę, wystudzony ryż i przyprawy (u mnie ok. 3 łyżeczek soli, pieprz, chilli) i dokładnie wymieszać.

Przygotujemy liście kapusty:

W dużym garnku zagotować tyle wody, aby kapusta w niej mogła cała się zanurzyć. Kapustę obrać z górnych listków, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie ją ostrożnie wyjąć (najlepiej nakłuwając nożem w pień) na drewnianą deskę. Każdy liść podcinamy u nasady, aby oddzielić go od główki. Odcinamy tylko miękkie, ugotowane liście. Następnie znowu zanurzamy kapustę w garnku na kolejne 5 minut i powtarzamy czynność.

Jeśli uznacie, że liście nie są wystarczająco miękkie do zawijania, polecam włożyć je po kilka sztuk do garnka z gotującą się wodą jeszcze na kilka minut. Nie warto gotować liści zbyt długo, bo przy zawijaniu będą pękać i się rozłazić.

Następnie każdy liść należy pozbawić zgrubiałej części. W tym celu najlepiej delikatnie podciąć nożem u nasady, a następnie oderwać niepotrzebną część od liścia (jak na zdjęciu).

Do gotowych liści wkładamy farsz, zawijamy jak naleśnik, a na koniec delikatnie paluszkiem zawijamy boki do środka. W taki sposób gołąbki będą dobrze się trzymać i nie rozwiną się pod czas gotowania.

Robimy sos:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli, całość smażyć przez kilka minut.
W osobnym naczyniu wymieszać 100 ml ciepłego bulionu (nie gorącego!) ze śmietaną oraz koncentratem pomidorowym. Doprawić cukrem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz chilli i przełożyć wraz z usmażonymi cebulą i marchewką do garnka z bulionem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Spróbować na smak i w razie potrzeby doprawić.

Dno dużego garnka wyścielić liśćmi kapusty, w ten sposób unikniemy przypalenia gołąbków. Wyłożyć jeden obok drugiego nasze gołąbki i zalać gotowym sosem. Jeśli sos nie pokryje gołąbków, należy uzupełnić wodą. Ryż mamy ugotowany al dente, więc będzie potrzebował wody.
Całość gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut.

Podawać z sosem oraz śmietaną.
Smacznego!

Gołąbki Babuszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo