KANAPKI A’LA BURRITO

KANAPKI A’LA BURRITO

Świeże warzywa, odrobina jajecznicy oraz pyszne kiełbaski kornetki zawinięte w delikatne i bardzo smaczne chlebki a’la pita. Bardzo sycące i pyszne danie, które sprawdzi się jak na śniadanie tak i na obiad czy kolację.
Chlebki są idealnym zamiennikiem zwykłej pity ze sklepu i będą pasowały jako dodatek do wielu innych dań.

Składniki na 8-9 chlebków:

  • ok. 280 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml kefiru
  • 0,5 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczka soli
  • 1 łyżki oleju

Nadzienie:

  • kilka kiełbasek kornetek
  • ser w plasterkach
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, chilli
  • ogórek
  • papryka
  • cykoria
  • pomidorki cherry
  • cebula

Sposób przygotowania:

Chlebki:

W głębokiej misce umieścić mąkę (na początek 250 g, resztę dodać jeśli będzie taka potrzeba), sól, sodę, kefir oraz olej.
W oddzielnym naczyniu ubić trzepaczką jajko na puszystą pianę i przełożyć do mąki.

Całość dokładnie wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie bardzo się przyklejać do rąk, to warto podsypać trochę mąki (mi w zupełności wystarczyło 30 g). Nie należy dawać jej zbyt dużo, bo ciasto straci swoją delikatność.

Gotowe ciasto umieścić w woreczku foliowym i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30-40 minut. Dzięki temu ciasto “odpocznie”, będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne.

Kiedy już ciasto odpocznie, możemy zacząć smażyć chlebki.
Bardzo cieniutko wałkujemy ciasto na stolnicy oprószonej mąką (żeby ciasto się nie przyklejało), następnie wycinamy na kształt patelni na której będziemy smażyć, a następnie jedną jego stronę smarujemy olejem.
Patelnię obficie wysmarować olejem i wyłożyć ciasto suchą stroną do dołu. Smażyć z obu stron po kilka minut.
Po zdjęciu z patelni, jeszcze na gorący chlebek wyłożyć plasterek sera.

Nadzienie

Póki chlebki stygną możemy przygotować nadzienie do naszych kanapek.
Warzywa umyć i pokroić w większe kawałki, cebulę w piórka, pomidorki na pół.

Kornetki pokroić na w dłuższe plasterki i podsmażyć z obu stron.

Jaja wraz solą, pieprzem i chilli roztrzepać za pomocą trzepaczki, a następnie usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu do zwartej konsystencji.

Teraz możemy formować “burrito”
Na chlebek z plasterkiem sera wykładamy niewielką ilość jajecznicy, kilka plasterków podsmażonych kornetek oraz warzywa. Zawijamy, spinamy (np. paskiem papieru do pieczenia) i podajemy wraz z ulubionym sosem, u mnie idealnie się sprawdził sos czosnkowy.
Smacznego!

Kanapki a’la burrito

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo