MAKARON Z BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

MAKARON Z BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Baaaardzo śmietanowe danie dla takich zwariowanych zwolenników sosów śmietanowych jak ja. Makaron z boczkiem w sosie śmietanowo-serowym, podkreślone nutą czosnkową. Całość przygotujesz w zaledwie 20 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 300 g makaronu (u mnie wstążki)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 70 g sera (parmezan lub inny wyrazisty ser)
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając dodatkowo odrobinę oleju, aby makaron po odcedzeniu się nie skleił.

Boczek pokroić w cienkie paseczki. Następnie podsmażyć go na suchej patelni, ew. jeśli jest bardzo chudy, to z odrobiną oleju. Po usmażeniu przełożyć na talerzyk.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie przełożyć do talerzyka z boczkiem.

Czosnek drobno posiekać.
Na patelni na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać czosnek i przez chwilę podsmażać. Jak już wydobędzie się piękny aromat z czosnku dodać śmietankę, doprawić solą oraz pieprzem. Od czasu do czasu mieszając, zagotować sos. Następnie dodać starty ser i jeszcze chwilę pogotować, aby cały się rozpuścił.

Na koniec dodać wcześniej podsmażone boczek i cebulę oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całość dokładnie wymieszać, pogotować jeszcze przez chwilę i gotowe. Podawać jako pełnowartościowe danie.
Smacznego!

Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo