MAKARON ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ

MAKARON ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ

Sezon szparagowy pełną parą, a więc warto korzystać! Proponuję przepis na szybkie i lekkie danie obiadowe. Soczyste warzywa, makaron i grillowana pierś kurczaka.

Składniki na 4 porcje:

  • 10 szt szparagów
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 150 g makaronu
  • oliwa z oliwek
  • 20-30 g masła
  • 10-15 g startego sera
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka oczyścić od błonek, a następnie każdą pojedyńczą pierś przekroić na pół. Doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i odstawić aby lekko się zamarynowały. Następnie podsmażyć, najlepiej na patelni grillowej.

Makaron ugotować i odcedzić.
Szparagi umyć, odciąć twardą część łodyżek i pokroić w 3-4 cm kawałki.
Cukinię umyć i pokroić w plasterki/półplasterki.
Pomidor pokroić w większe kawałki (pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół)
Patelnię rozgrzać wraz z oliwą, przełożyć do niej szparagi oraz cukinię i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać ugotowany makaron, masło i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kolejne 10 minut. Na koniec dodać pokrojone pomidory i podsmażyć jeszcze chwilę.

Gotowy makaron z warzywami podawać wraz z grillowaną piersią kurczaka, całość posypując startym serem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo