MIĘSO PO WŁOSKU

MIĘSO PO WŁOSKU

Mięso w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, o delikatnej ziołowej nucie. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Idealnie smakuje w połączeniu z makaronem i żółtym serem.

Składniki:

  • 0,5 kg piersi indyka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml wody
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • ser żółty
  • ugotowany makaron

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka umyć, oczyścić od błonek i przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa.

Pieczarki umyć, w razie potrzeby oczyścić ze skórki, pokroić w półplasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Jak już woda wyparuje, a pieczarki delikatnie się zarumienią, zdjąć je z patelni.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać zmieloną pierś i smażyć do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie białe.

W szklance wymieszać przecier pomidorowy z wodą oraz przyprawami.
Do smażonego mięso dodać pieczarki, przeciśnięty czosnek, przygotowany sos z przecieru pomidorowego oraz pokrojone pomidory z puszki. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość bez przykrywki ok. 20 minut w celu zredukowania sosu.
W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Mięso w sosie pomidorowym podawać wraz z ugotowanym makaronem, całość posypując startym serem.
Smacznego!

Mięso po włosku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo