MINI TARTY LIMONCELLO

MINI TARTY LIMONCELLO

Piękny deser cytrynowo-twarożkowy, który kusi nie tylko swoim wyglądem ale i wspaniałym połączeniem smaków. Rozpływające się w ustach tartaletki – delikatne, kruche ciasto wypełnione orzeźwiającym kremem cytrynowym oraz delikatnym kremem twarożkowym. Całość uzupełniona warstwą puszystej bezy, delikatnie zarumienionej za pomocą palnika. Myślę, że słowa są tutaj zbędne, po prostu musicie je spróbować!
Ze względu na to, że przygotowanie spodów dla tartaletek jest trochę czasochłonne, ja zazwyczaj robię je wcześniej i przechowuję w zamkniętym pudełeczku, nawet do dwóch tygodni. Wtedy wystarczy zrobić kremy, wypełnić spody i gotowe. W taki sposób zawsze możemy mieć niecodzienny deser dla niespodziewanych gości.

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 40 g mąki migdałowej
  • 1 duże jajko
  • 330 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na krem cytrynowy:

  • 1 limonki
  • 1 cytryna
  • 2 duże jaja
  • 170 g cukru
  • 80 g roztopionego masła

Składniki na krem twarożkowy:

  • 150 g serka śmietankowego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 50 g cukru

Składniki na bezę:

  • 50 g białka z jaja kurzego
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło pokroić w małą kostkę i schłodzić w lodówce.
W głębokiej misce umieścić wszystkie suche składniki oraz pokrojone w kostkę masło. Dłońmi rozcierać do uzyskania sypkiej masy. Następnie dodać jajko i zagniatać do uzyskania jednolitej konsystencji, aż przestanie kleić się do rąk.
Gotowe ciasto umieścić pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Następnie schłodzić w lodówce na równej powierzchni ok. 40 minut.
Ze schłodzonego ciasta wyciąć plastry o odpowiednich kształtach i wypełnić nimi foremki. Za pomocą widelca ponakłuwać spody i ponownie schłodzić w lodówce ok. 40-60 minut.
Piec tartaletki w piekarniku nagrzanym do 160 °C ok. 20-25 minut do uzyskania złocistej barwy.

Krem cytrynowy:

Cytrynę oraz limonki dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Następnie wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów oraz zetrzeć skórkę tylko z cytryny.

W głębokim rondelku o grubym dnie umieścić masło i roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
Następnie dodać resztę składników na krem i wymieszać ze sobą za pomocą trzepaczki. Rondelek umieścić na małym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy masa zacznie już gęstnieć zdjąć z kąpieli wodnej i delikatnie wystudzić. Nie należy przetrzymywać kremu zbyt długo w kąpieli wodnej, gdyż może się ściąć.
Gotowy krem przestudzić, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki w celu szybszego schłodzenia.

Krem twarożkowy:

W głębokim naczyniu umieścić twarożek, śmietankę oraz cukier i ubić za pomocą miksera na jednolitą, gładką i sztywną masę. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki.

Beza:

Białko temperatury pokojowej oraz cukier przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie umieścić na rondelku z gorącą wodą. Podgrzewać cały czas mieszając trzepaczką (woda nie powinna wrzeć, wystarczy że będzie się gotowała na małym ogniu). Jak tylko masa osiągnie temperaturę 55-60 stopni, możemy ją zdjąć z ognia i zacząć ubijać mikserem na średnich obrotach. W sytuacji kiedy nie mamy termometru, aby zmierzyć temperaturę białek, możemy sprawdzić to w inny sposób – ostrożnie paluszkami spróbować czy jest wyczuwalny cukier. Jeśli cukier całkowicie się rozpuścił, możemy śmiało zaczynać ubijać białka. Gotowa beza musi mieć gładką, błyszcząca i sztywną konsystencję.
Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką.

Mając gotowe wszystkie elementy możemy zacząć komponować nasze dzieło. Na spód tartaletki wycisnąć warstwę kremu cytrynowego, następnie warstwę twarożkową i uzupełnić całość warstwą bezy. Na koniec ostatnią warstwę delikatnie zarumienić palnikiem. Gotowy deser najlepiej schłodzić przynajmniej przez godzinkę i możemy cieszyć się wspaniałym smakiem.
Smacznego!

Mini tarty limoncello

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo