MIODOWNIK

MIODOWNIK

Delikatny, wspaniale nasączony tort o bardzo wyraźnym miodowo-karmelowym smaku, który idealnie się sprawdzi jak na chłodne zimowe dni, tak i na każdą inną porę roku. Dość słodkie biszkopty miodowe przekładane najprostszym kremem z kwaśnej śmietany, całość tworzy super kontrastową kompozycję smakową.

Składniki na 8-9 blatów o średnicy 19 cm:

Biszkopty miodowe:

  • 90 g miodu (użyłam gryczanego)
  • 220 g cukru
  • 30 g masła
  • 10 g sody
  • 4 duże jajka
  • ok. 550 g mąki (+ ok. 20 g do podsypania)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej, zwłaszcza jaja!

W głębokim rondelku (minimum na 2-2,5 l) umieścić miód, cukier oraz masło. Na małym ogniu podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Nie należy mieszać trzepaczką ani łopatką, wystarczy zamieszać potrząsając rondelek w rękach.

Jak już cukier się rozpuści i zacznie wrzeć, dodać sodę i zacząć energicznie mieszać za pomocą trzepaczki.
Masa będzie bardzo się pienić i zmieniać swój kolor na coraz ciemniejsze odcienie brązu, ale ciągłe mieszanie pozwoli opanować pianę i zachować ją w rondelku.
Jak tylko soda przestanie pracować i piana nie będzie tak bardzo zwiększała swojej objętości możemy zdjąć z ognia.
Długo nie czekając, dodać do rondelka jaja i za pomocą trzepaczki, cały czas energicznie mieszając połączyć składniki na jednolitą konsystencję.

Odstawić całość na 3-4 minut, aby delikatnie przestygło.
Następnie dodać mąkę i za pomocą łopatki dokładnie wymieszać do uzyskania kulki ciasta. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść rękami.

UWAGA! Pamiętajcie, że przed chwilą ten cukier jeszcze wrzał. Oczywiście zredukowaliśmy jego temperaturę innymi składnikami, ale warto pamiętać, że w niektórych miejscach może jeszcze być dość gorący.

Na początku ciasto może być dość kleiste, dlatego niewielkimi porcjami podsypuj je mąką, do momentu aż ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Następnie skręcić z ciasta kulę i podzielić ją na 8 równych części. Na czas wałkowania pojedynczych kuleczek, resztę przykryć ściereczką aby nie obsychały.
Piekarnik nagrzać do 170 °C, w trybie góra+dół.

Każdą część ciasta przed wałkowaniem zagnieść jeszcze raz, umieścić pomiędzy dwoma listami papieru do pieczenia i bardzo cienko rozwałkować (u mnie na grubość wyszło ok. 3 mm). Zdjąć górny list papieru do pieczenia.
Następnie wykroić 19 cm krążek i ponakłuwać go widelcem. Resztę ciasta odłożyć na bok pod ściereczkę. Dolny list papieru do pieczenia obciąć na kształt ciasta + 2-3 cm.
Tak postąpić w każdym kawałkiem ciasta.
Przygotowane krążki wyłożyć na blaszkę (u mnie się zmieściło po 3 szt na jednej blaszce) i piec przy 170 °C po 6 minut. Po upieczeniu cisto powinno być miękkie, nie wysuszone.

Na koniec, jeśli resztek będzie wystarczająco dużo, można spróbować uzyskać jeszcze jeden blat.
Jeśli jednak skrawków ciasta będzie zbyt mało na dodatkowy blat, to rozwałkować je na dowolny kształt o tej samej grubości co resztę ciasta i piec ok. 7-8 minut. Następnie przestudzić i zmielić w blenderze na drobną kruszonkę, którą wykorzystamy do ozdobienia tortu.

Krem śmietanowy:

  • 600 ml śmietany 18 %
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 50 g cukru pudru

W głębokim naczyniu umieścić kwaśną śmietanę wraz z cukrem pudrem i miksować przez kilka minut za pomocą miksera. Następnie dodać śmietankę kremówkę i miksować na maksymalnych obrotach do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Krem nie powinien być zbyt gęsty, jego głównym zadaniem jest dobrze nasączyć miodowe biszkopty.

Formowanie tortu:

Na środku podkładki pod tort umieścić łyżeczkę kremu, następnie położyć pierwszy miodowy biszkopt i wysmarować go kremem. Tak postąpić z każdym kolejnym upieczonym krążkiem, za każdym razem dociskając je delikatnie, aby całość trzymała się bardziej stabilnie i nie zjechała.
Nie należy żałować kremu, im będzie go więcej pomiędzy warstwami, tym delikatniejszy i smaczniejszy będzie tort!
Na koniec wysmarować kremem górę i boki tortu i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.

Miodownik

Dekoracja:

Jako dekorację wykorzystałam siatkę karmelową. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:

  • rondelek o grubym dnie
  • ok. 50 g cukru
  • łyżka
  • papier do pieczenia

Cukier umieścić w rondelku i na średnim ogniu rozpuścić, od czasu do czasu mieszając całość potrząsając rondelkiem w ręku.
UWAGA! Taki karmel jest nieziemsko gorący i bardzo ciągnący się, pracując z nim, trzeba być ostrożnym aby nie poparzyć się!
Kiedy cukier już będzie płynny, za pomocą łyżki, cienką strują wylewamy go na papier do pieczenia tworząc dowolne wzorki. Dać mu kilka minut aby przestygł i możemy zdobić tort.
Smacznego!

Miodownik
Miodownik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo