MUFFINY Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

MUFFINY Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

Miodowo-maślane, bardzo delikatne oraz soczyste muffinki z duuużą ilością borówek. Korzystając ze wspaniałości, które daje nam lato, chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszne babeczki, które tak naprawdę można uzupełnić dowolnymi ulubionymi owocami.

Składniki na 12 muffinek:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła (temperatury pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu*
  • 2 jajka (M) (jeżeli masz rozmiar “L” to 1 całe jajko + tylko żółtko z drugiego)
  • 60 ml mleka
  • 200 g borówek

Kruszonka:

  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki orzechowej**
  • 30 g cukru
  • 30 g masła (schłodzonego)
  • szczypta soli

** miód może być dowolny, ja użyłam akacjowy. Jeśli jest skrystalizowany, wystarczy rozpuścić go w rondelku z grubym dnem, przez dosłownie kilka minut, cały czas mieszając.
** dowolną mąkę z orzechów (ja użyłam migdałową). Jeśli nie masz takiej, możesz ją samodzielnie zrobić w domu, wystarczy bardzo drobno zblendować orzechy które masz pod ręką.

Sposób przygotowania:

W miseczce umieścić mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie ze sobą wymieszać za pomocą trzepaczki.

W głębokiej misce umieścić masło (temperatury pokojowej) i ubić za pomocą miksera na wysokich obrotach przez 2-3 minuty. Dodać cukier i ponownie zmiksować na dużej mocy przez kolejne kilka minut. Następnie dodać (jeśli był podgrzewany to wystudzony) miód i zmiksować do połączenia składników. Dodać jaja i ponownie zmiksować.
Pozostały nam tylko suche składniki oraz mleko. Należy je dodać naprzemiennie po połowie, za każdym razem łącząc składniki mikserem – najpierw 1/2 składników suchych, następnie mleko, reszta suchych składników i na koniec mleko.
Gotowe ciasto zostawić w misce, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-1,5 godziny w temperaturze pokojowej.

Póki ciasto “dojrzewa” możemy zrobić kruszonkę.
Mąkę orzechową, mąkę pszenną, cukier oraz szczyptę soli umieścić w głębokiej misce.
Dobrze schłodzone masło pokroić w drobną kostkę i dodać do suchych składników. Całość, szybciutko wyrobić dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie podzielić ciasto na 2 lub 3 mniejsze części i schłodzić przez min 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 180 °C.
Borówki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i odstawić aby całkowicie przeschły. Kiedy już będą całkowicie suche, obtoczyć w łyżce mąki.

Jak już ciasto odstoi swoje, a pęcherzyki powietrza odpowiednio się powiększą, dodać borówki i delikatnie wymieszać łyżką.
Uzupełnić ciastem, mniej więcej 3/4 pojemności papilotek (najwygodniej to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego).

Dobrze schłodzone ciasto na kruszonkę zetrzeć na drobnej tarce, a następnie za pomocą łyżeczki posypać ciasto w papilotkach.
Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec ok. 25-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy na pewno w środku się upiekły.

Puszyste, delikatne i bardzo borówkowe muffinki, idealny dodatek do kawy czy herbaty.
Smacznego!

Muffiny z borówkami
Muffiny z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo