PANCAKES SEROWE

PANCAKES SEROWE

Pancakes świetnie się sprawdzają na śniadanie. W zależności od preferencji można je przyrządzić na słodko lub na słono. Lubię jednak z nimi eksperymentować, dodając jakiś dodatkowy składnik w postaci np. owocu lub warzywa powstaje coś bardzo oryginalnego, kolorowego i smacznego. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne, raczej wytrawne pancakes serowe.

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 240 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 200 g sera żółtego (twardego)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • chilli, słodka papryka, czosnek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Szczypiorek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno pokroić.

Masło umieścić w rondelku i podgrzać na kuchence cały czas mieszając, do uzyskania płynnej konsystencji. Ostrożnie, żeby się nie przypaliło. Wystudzić.

Mąkę umieścić w głębokiej miseczce wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz przyprawami i wymieszać ze sobą.

W głębokiej misce ubić mikserem na puszystą masę jajka wraz z cukrem, następnie dodać mleko oraz wystudzone masło i całość dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z przyprawami i za pomocą miksera wymieszać na jednolitą masę. W kolejnym kroku dodać ser oraz szczypiorek i całość dokładnie połączyć.

Smażyć z obu stron na patelni z niewielką ilością oleju. Ja zazwyczaj pierwszą stronę smażę pod przykrywką, wtedy ciasto na górze delikatnie się ścina i łatwiej później jest przewrócić placek na drugą stronę.
Usmażone placki wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego oleju.

Podawać z sosem, suszonymi pomidorami, papryczkami i sosem śmietanowo-szczypiorkowym.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo