PASTA Z ŁOSOSIEM

PASTA Z ŁOSOSIEM

Już chyba Wam opowiadałam jak bardzo uwielbiam sosy śmietanowe. Produkty mleczne są dla mnie niezastąpionym elementem codziennej kuchni, w daniach głównych, w dodatkach czy deserach. Dzisiaj na obiad mamy łososia w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami podawanego ze spaghetti. Pycha! Danie jest bardzo lekkie, smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu!

Składniki:

  • 300 g świeżego łososia
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 7 pomidorów suszonych (w oliwie)
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, chilli
  • ok. 200 g spaghetti

Sposób przygotowania:

Łososia umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę ok. 1,5 cm, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i odstawić na kilka minut.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Czosnek przepuścić przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć na małym ogniu ok. 4 minut. Następnie dodać łososia i smażyć ok. 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.

W międzyczasie pomidory suszone pokroić w paski. Liście szpinaku umyć, osuszyć i w razie potrzeby przekroić na pół.
Spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do podsmażonego łososia dodać śmietankę, chilli, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykrywką ok. 5 minut. Na koniec dodać liście szpinaku i pokrojone pomidorki. Całość dusić jeszcze ok 5-10 minut.
Łosoś w sosie śmietanowym podawać wraz ze spaghetti.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo