PIELMIENI

PIELMIENI

Specjał kuchni wschodniej, małe pierożki z mięsnym nadzieniem. Idealne, cieniuteńkie ciasto oraz dobrze doprawiony, soczysty farsz, podane ze świeżą śmietaną – mniam! Przygotowanie zajmuję trochę czasu, ale jest tego warte. Zazwyczaj jak już się biorę za lepienie pielmieni to robię dużą porcję i część przechowuję w zamrażarce – idealnie się sprawdzają na czarny dzień 😀

Składniki na ciasto:

  • ok. 700 g mąki
  • 260 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa wołowego
  • 600 g mięso wieprzowe
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawy

Mięso polecam brać w kawałku i zmielić samemu, wtedy mamy pewność że farsz będzie smaczny.

Sposób przygotowania ciasta:

Do głębokiej miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek, wbić tam jajko, dodać szczyptę soli oraz olej i dokładnie wymieszać widelcem. Następnie dodając niewielkimi porcjami wodę i cały czas mieszając zagnieść ciasto.
Na ugniatanie ciasta polecam poświęcić więcej czasu. Im dłużej ugniatamy ciasto tym bardziej elastyczne będzie.
Warto też pamiętać, że w zależności od rodzaju mąki oraz od wielkości jajka może się przydać mniej lub więcej wody.
Przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 15-20 minut. W tym czasie może mysię zająć przygotowaniem farszu.
Pamiętamy, aby trzymać ciasto cały czas owinięte folią spożywczą, dzięki temu będzie elastyczne i nie będzie wysychać.

Sposób przygotowania farszu:

Mięso wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebula musi być dokładnie zmielona lub bardzo drobno posiekana żeby ostrymi krawędziami nie rozcięła ciasta.
Czosnek przepuścić przez wyciskarkę.
Następnie mięso wymieszać wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Warto zadbać i odpowiednie doprawienie farszu, musi być wyrazisty i wystarczająco słony, gdyż to od niego zależy smak gotowych pielmieni.

Formujemy pielmieni:

W zależności od tego, czy mamy specjalną formę dla pielmieni czy nie, wybierz metodę najlepszą dla siebie:

Formowanie ręczne:

Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą z nich cieniutko rozwałkować na blacie delikatnie oprószonym mąką. Póki wałkujemy jeden kawałek ciasta, reszta owinięta w folię spożywczą czeka na swoją kolej – tym samym zapobiegniemy wysychania cista i na dłużej zachowamy jego elastyczność. Następnie wycinamy niewielkie krążki, na środek wykładamy niewielką ilość farszu i zawijamy w kształcie uszka.

Za pomocą formy do pielmieni:

Jest to sposób zdecydowanie szybszy od ręcznego, ale potrzebna do tego specjalna forma. W Polsce te formy nie są bardzo popularne, ale to nie znaczy, że nie ma ich wcale. Zainteresowanym mogę zdradzić sekret, gdzie takie cudo nabyć. Zdecydowanie polecam!

Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować pierwszą część na kształt formy + ok 2 cm. Należy rozwałkować dość cienko, aby po zlepieni pielmieni dominował farsz a nie ciasto.
Rozwałkowane ciasto wyłożyć na formę do pielmieni. W każde wgłębienie włożyć nadzienie. Nie może być go zbyt dużo, żeby pielmieni się nam nie rozerwały, ale i nie za mało.
Po uzupełnieniu wszystkich otworów, rozwałkować kolejną część ciasta i nałożyć na poprzednią warstwę z farszem.
Następnie za pomocą wałka, dobrze dociskając do formy rozwałkować ciasto, aby każdy pielmień się wyciął. Usunąć zbędne skrawki. Przewrócić formę i lekko uderzając o stół wystukać gotowe pielmieni z formy.
Poukładać pielmieni na desce posypaną mąk i przykryć ręczniczkiem aby nie wysychały.

Zagotować wodę, dodać do niej sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Do wrzącej, osolonej i doprawionej wody wrzucić część pielmieni i gotować aż wypłyną na górę + jeszcze 1-2 minuty. Po ugotowaniu wyjąć z wody i wymieszać z masłem, żeby się nie sklejały.
Podawać ze śmietaną.

Zamrażać pielmieni najlepiej na desce oprószonej mąką (ja jeszcze dodatkowo owijam ręczniczkiem, aby nie wysychały) i dopiero jak będą całkowicie zamrożone przekładam je do woreczka.
Lubię takie zamrażarkowe zapasy, ratują nas kiedy nie mamy czasu na gotowanie.
Smacznego!

Pielmieni

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo