PIEROGI Z TWAROGIEM

PIEROGI Z TWAROGIEM

Pierogi, jest ich tyle rodzajów, że nie sposób wszystkie na raz wymienić. W sumie czym są pierogi? Farsz owinięty ciastem. Brzmi banalnie, ale w rzeczywistości tak nie jest. W nadzieniu najważniejszym jest, aby było wyraziste, soczyste i oczywiście smaczne. Wiadomo, że “na wkus i cwiet towariszcza niet” – każdy z nas ma inne preferencje smakowe, ale jedno pozostaje bez zmian! Najistotniejszym w pierogach jest ciasto – musi być delikatne, elastyczne, nie za cienkie i nie za grube. Dlatego więc chcę się z Wami podzielić przepisem na ciasto, które mi się sprawdza dla każdego rodzaju nadzienia. Dzisiaj naszła mnie ochota na pierogi, które w dzieciństwie lubiłam najbardziej – z twarogiem, na słodko. A Wam znajomy ten smak?

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ok. 100 ml gorącego mleka lub wody

Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 80-100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w głębokiej misce i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Gotowe ciasto powinno być sprężyste, elastyczne, łatwo odchodzić od rąk i bez problemu cienko się wałkować.
Po zagnieceniu owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut.

Pamiętaj! W trakcie lepienia pierogów, ciasto z którym nie pracujemy, lepiej trzymać owinięte w folii, żeby nie wysychało.

Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w głębokiej miseczce i dokładnie ze sobą wymieszać. Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, ja wolę kiedy są wystarczająco słodkie, wtedy nadzienie jest bardziej wyraziste.

Ciasto rozwałkować i powycinać krążki o średnicy 8-10 cm. Za pomocą łyżeczki wyłożyć nadzienie na środek każdego krążka wyłożyć i “skleić” brzegi. Uważać, aby nadzienie nie trafiło na “szew”, inaczej może się rozklei w trakcie gotowania.
Przełożyć do wrzącej wody i gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię + 1-2 minuty.

Gotowe pierogi wymieszać z masłem, żeby się nie posklejały. Podawać z owocami, śmietaną lub konfiturą.

Można też zamrozić. Po ulepieniu, pierogi wyłożyć na deskę oproszoną mąką, przykryć ściereczką i włożyć do zamrażalnika na min 4-5 godzin lub na całą noc. Następnie przełożyć do szczelnie zamykanych woreczków foliowych i przechowywać w zamrażalniku.
Smacznego!

Pierogi ze słodkim twarogiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo