PILAW Z RODZYNKAMI

PILAW Z RODZYNKAMI

Jeśli lubisz dania z ryżem, a zwłaszcza słone dania ze słodko-pikantną nutą, to ten przepis jest dla Ciebie! Inspirację zaczerpnęłam z kuchni uzbeckiej. Tradycyjnie jest z mięsem cielęcym lub wołowym, ale w mojej propozycji z kurczakiem. Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie się sprawdza na obiad jak w domu tak i do pracy.

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 spora cebula
  • 1 średnia marchew
  • 400 ml gorącej wody
  • 200 g ryżu
  • 1 – 1,5 łyżeczki przyprawy do pilawu*
  • 70 g rodzynek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • orzechy nerkowca

* gotowe mieszanki przypraw do pilawu są sprzedawane na Ukrainie, Białorusi lub w Rosji, ale w Polsce również są one do kupienia w sklepach z artykułami ze wschodu. Możemy też w domu przyrządzić swoją mieszankę przypraw: papryka czerwona, kolendra, kurkuma, cząber, kminek, chilli.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć ok. 5 minut, w tym czasie doprawić solą i pieprzem, następnie przełożyć do garnka o grubym dnie.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Przełożyć do garnka z mięsem.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Następnie przełożyć do garnka. Całość zalać przegotowaną wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 min.

W tym czasie dokładnie opłukać ryż. Po 15 minutach gotowania mięsa z warzywami dodać ryż, przyprawę do pilawu lub własną mieszankę przypraw, sól, pieprz i dusić na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką 10-12 minut. Warto od czasu do czasu wymieszać całość, żeby nie przywarło do dna. Ryż ma się ugotować, lecz nie można dopuścić żeby się rozgotował. Jeśli okaże się że ryż już prawie jest gotowy a woda nadal nie wyparowała, to na ostatnie kilka minut można zdjąć przykrywkę.

Na koniec dodać rodzynki i całe ząbki czosnku, zakryć przykrywką i zdjąć z palnika.

Orzechy nerkowca dodać przed podaniem na stół, wtedy nie stracą swojej konsystencji.
Pilaw jest pełnowartościowym daniem, ale w kompozycji ze świeżym lub kiszonym ogórkiem smakuje jeszcze lepiej.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo