PLACEK Z MORELAMI I AGRESTEM

PLACEK Z MORELAMI I AGRESTEM

Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na puszysty i bardzo delikatny placek, który można uzupełnić dowolnie wybranymi owocami jak świeżymi tak i mrożonymi. U mnie dość niecodzienne połączenie, a mianowicie morele i agrest. Wyszło przepysznie! Przekonajcie się sami 😉

Składniki na ciasto (forma 20×30 cm):

  • 4 jaja
  • 165 g cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 115 g śmietany 18%
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 300 g moreli
  • 150-200 g agrestu

Sposób przygotowania:

Aby zrobić kruszonkę, wystarczy suche składniki umieścić w głębokiej miseczce, wymieszać ze sobą, następnie zalać roztopionym, jeszcze gorącym masłem i dokładnie wymieszać do uzyskania kruszonki.

Jaja z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodać olej oraz śmietanę i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Formę do pieczenia (u mnie 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.

Owoce umyć i osuszyć. Każdą morelę pozbawić pestki i w zależności od wielkości przekroić na pół lub na mniejsze kawałki. Agrest zostawić cały lub przekroić na pół. Tak przygotowane owoce wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić formę z ciastem. Piec ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Korzystajcie z darów lata!
Smacznego!

Placek z morelami i agrestem
Placek z morelami i agrestem
Placek z morelami i agrestem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo