PLACEK Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

PLACEK Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Bardzo łatwy i szybki przepis na pyszne ciacho. Delikatne i puszyste ciasto, a w środku soczyste, prażone jabłka. Ja zazwyczaj wybieram jabłka odmiany szara reneta, są kwaśne i wg mnie najlepiej przełamują smak słodkiego ciasta.

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 żółtka
  • 60 g śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka (po obraniu i wydrążeniu gniazdek wyszło 750 g)
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)*

Dodatkowo:

  • forma o średnicy 21 cm
  • papier do pieczenia

* użyłam jabłka odmiany szara reneta, które same w sobie są dość kwaśne, dlatego też wolałam je delikatnie dosłodzić. Jeśli używasz bardziej słodkiego rodzaju owoców, można cukru nie dodawać.

Sposób przygotowania:

Jabłka prażone

Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć środek. Pokroić w kosteczkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier oraz wodę i gotować na niewielkim ogniu ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając. Długość prażenia zależy od dojrzałości jabłek i od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Ja wolę kiedy jabłka są częściowo przegotowane na pure, a częściowo są jeszcze w kawałkach.

Ciasto

Masło wyjąć z lodówki wcześniej, żeby się ogrzało.
Śmietanę umieścić w miseczce wraz z sodą, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby zaszła reakcja spulchniająca pomiędzy składnikami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do głębokiej miski pokroić masło w drobną kostkę dodać cukier, śmietanę oraz żółtka i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dłońmi wymieszać składniki na jednolitą masę. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i delikatnie będzie się przyklejało do rąk. Dzielimy ciasto na spód (2/3 ciasta) i na górę (1/3 ciasta).

Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć dół i boki formy, następnie uzupełnić prażonymi jabłkami, a na górę zetrzeć lub rozwałkować i ułożyć resztę ciasta, do tego przeznaczone.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec ok 25 min, aż góra ładnie się zarumieni.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika do ostudzenia i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!


Placek z prażonymi jabłkami

Placek z prażonymi jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo