POLĘDWICZKI DROBIOWE W SOSIE ŚMIETANOWYM

POLĘDWICZKI DROBIOWE W SOSIE ŚMIETANOWYM

Bardzo delikatne i soczyste mięso w kremowym sosie śmietanowym.
Idealny pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad.

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z piersi kurczaka*
  • 300 g pieczarek
  • 50 g masła
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 330 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, chili

Podawać z:

  • makaronem/ ziemniakami/ kluski

* można również użyć pierś kurczaka, ale polędwiczki są delikatniejsze i wg mnie bardziej pasują do tego przepisu.

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i szczypiorek drobno pokroić.

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż wyparuje woda, a one delikatnie się zarumienią.

Polędwiczki umyć, oczyścić od błonek i tłuszczu, a następnie pokroić w poprzek w plastry ok. 1 cm grubością

Na patelni roztopić masło, a następnie wyłożyć plastry kurczaka. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż mięso nabierze białego koloru.

Następnie dodać cebulkę, szczypiorek oraz czosnek i smażyć przez kilka minut na niewielkim ogniu. Gdy cebulka delikatnie się zeszkli, dodać podsmażone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i zmielonym chili, a następnie całość dobrze wymieszać.

Po chwili wlać śmietankę, delikatnie wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy należy zmniejszyć ogień na bardzo mały, przykryć przykrywką i dusić ok. 15 minut.

Podawać z makaronem, ziemniakami, ulubioną kaszą lub kluskami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo