SAŁATKA OLIVIE

SAŁATKA OLIVIE

Królowa sałatek – najbardziej popularna i lubiana sałatka na Ukrainie. Bez niej nie obejdzie się żadna impreza. Bardzo przypomina polską jarzynową, lecz tylko na pierwszy rzut oka.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 3 jajka
  • 150-200 g szynki*
  • śmietany 18% **
  • majonez
  • sól, pieprz świeżo zmielony

* przy zakupie szynki nie należy oszczędzać, głównie od niej będzie zależał efekt końcowy. Polecam wybrać tę dobrej jakości.

** w oryginalnym przepisie sałatka jest zaprawiana wyłącznie majonezem, ale ja za nim specjalnie nie przepadam więc zawsze łączę go 50*50 ze śmietaną.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę dokładnie umyć, przełożyć do garnka z zagotowaną wodą i gotować w mundurkach ok. 20-30 min. w zależności od wielkości warzyw. Jak już warzywa będą gotowe, wyjąć je z wody i ostudzić do temperatury pokojowej.

Jajka ugotować na twardo, a po odcedzeniu z gorącej wody zalać od razu zimną, dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skorupkę.

Jak już wszystkie ugotowane składniki osiągną temperaturę pokojową, możemy się zabierać za krojenie. Ziemniaki oraz marchewkę  pokroić w drobną kostke. Ja w tym celu wykorzystuje sitko do krojenia warzyw, dzięki czemu praca idzie zdecydowanie szybciej. Ogórki, szynkę, jabłka oraz jajka też pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki umieścić w głębokiej misce, doprawić delikatnie solą oraz pieprzem świeżo zmielonym. Dodać majonez, śmietanę (ilość najlepiej wyznaczyć wg własnego uznania, tak żeby sałatka nie była sucha) dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinkę i gotowe.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo