SAŁATKA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

SAŁATKA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Ni to kasza ni sałatka, powstała w wyniku improwizacji po ciężkim dniu, kiedy to mózg i żołądek zdały sobie sprawę, że nie ma na jutro obiadu do pracy. Po szybkiej inwentaryzacji lodówki i szafek kuchennych pojawiło się to wspaniałe danie. Sałatka z kaszą jęczmienną, piersią kurczaka i warzywami – szybki w przygotowaniu i bardzo treściwy obiad, który idealnie się sprawdzi na ciepłe dni do pracy lub wieczorne obiadokolację.

Składniki na 2 porcje:

  • 6 polędwiczek z kurczaka lub 1 pierś kurczaka
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 średniego ogórka
  • kilka pomidorek koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • 1-2 garści kapusty pekińskiej
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • oliwa z oliwek
  • sos balsamiczny
  • papryka mielona
  • chilli mielone
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zrobić marynatę do polędwiczek: oliwa z oliwy, czosnek granulowany, pieprz, sól i chilli.
Polędwiczki umyć, odciąć żyłki, osuszyć i wymieszać z marynatą. Zostawić na min. 1 godzinę, następnie podsmażyć do zarumienienia.

Kaszę jęczmienną dobrze opłukać pod bieżącą wodą następnie przełożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować ok. 15 minut. Jak już będzie miękka odcedzić na sitko i zahartować zimną wodą.

Paprykę, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować.
Usmażone polędwiczki pokroić w grubsze plasterki .
Pomidorki przekroić na pół.

W głębokim naczyniu umieścić wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, oliwą z oliwek oraz sosem balsamicznym. Całość dobrze wymieszać.
Lekka, a za razem treściwa sałatka, która idealnie się sprawdzi na gorące letnie dni jako obiad do pracy lub obiadokolacja.
Smacznego!

Sałatka z kaszą jęczmienną
Obiad do pracy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo