TARTA RYBNA

TARTA RYBNA

Szukasz prostego przepisu na oryginalną i pyszną przekąskę? A może szukasz inspiracji na smaczne śniadanie?
Tarta z tuńczykiem jest właśnie tym, czego potrzebujesz!

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 200 g ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, przyprawy
  • przyprawa pikantna (wg. uznania)
  • olej do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 2 jajka
  • 150 g sera żółtego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Dodatkowo:

  • forma na tartę o średnicy 30 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się nagrzało do temperatury pokojowej.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w głębokiej misce i dokładnie wymieszać zagniatając ciasto. Następnie rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 10-15 min.

Nadzienie:
Ryż ugotować al dente i wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju.
W głębokim naczyniu wymieszać tuńczyk wraz z olejem, ryż oraz cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą przyprawą i dokładnie wymieszać.

Zalewa:
Przygotowanie zalewy należy zacząć od ubijania jajka, następnie dodać majonez, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać starty ser .

Lekko podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, uzupełnić nadzieniem i zalać masą jajeczno-serową.
Piec w piekarniku przy 180 stopniach ok. 30-40 minut, do złocistego koloru.
Najlepiej smakuje na chłodno.
Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo