TARTA Z KURCZAKIEM

TARTA Z KURCZAKIEM

Tę tartę lubię za prostotę i szybkość w przygotowaniu. Jest bardzo smaczna i sprawdza się, kiedy nie mam czasu na przygotowywanie śniadania lub kolacji. Świetnie się nadaje na imprezy, znika w mgnieniu oka.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki krupczatki lub zwykłej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • pojedyncza pierś kurczaka
  • ok. 200 g pieczarek
  • 12 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Składniki na zalewę serową:

  • 1 jajko
  • 150 g sera żółtego
  • 60 g śmietanki 30 %
  • 60 g śmietany 18 %
  • 60 g majonezu
  • sól, pieprz
  • chilli lub inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Ciasto

Masło należy wyjąć z lodówki wcześniej, aby się ogrzało.
W głębokiej misce umieścić mąkę, pokrojone w kostkę masło, jaja i sól. Dłońmi zagniatać ciasto do momentu aż będzie jednolite i uformować z niego kulkę.

Na papierze do pieczenia położyć kulkę z ciasta i rozwałkować* na wymiar o średnicy tartownicy + wysokość brzegów, żeby ciasta starczyło na boki. Delikatnie przenieść ciasto z papieru do formy, uzupełnić i wyrównać brzegi. Za pomocą widelca ponakłuwać ciasto, aby w trakcie podpiekania spodu nie wybrzuszyło się. Umieścić w lodówce na ok. 20 minut.
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i podpiec ok. 10-15 minut.

* nie sprawdziło się u mnie rozprowadzanie ciasta po tartownicy palcami, ponieważ po upieczeniu ciasto tak bardzo się przyklejało do formy, że ciężko było je wyjąć. Rozwiązaniem może być wycięcie papieru do pieczenia o średnicy tartownicy i umieszczenie go na dnie.

Nadzienie

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą i przyprawami, podsmażyć na patelni.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni delikatnie doprawiając solą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni.
Na koniec wszystkie usmażone składniki umieścić w jednej misce i wymieszać ze sobą.

Zalewa

Wszystkie składniki na zalewę (oprócz sera) umieścić w naczyniu, doprawić do smaku i za pomocą trzepaczki połączyć ze sobą.
Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać do reszty składników na zalewę.

Na wcześniej podpieczony spód wyłożyć podsmażone składniki i zalać masą serową. Na górę wyłożyć pomidorki koktajlowe (wg życzenia całe lub pokrojone).
Całość piec w piekarniku ok. 35 minut przy 180 °C, do zarumienienia.

Osobiście ja wolę jeść na zimno, ale na ciepło też jest super. Smaczne rozwiązanie na śniadanie lub kolację, jako przekąska w ciągu dnia lub na imprezę.
Smacznego!

Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo