TORT NAPOLEON

TORT NAPOLEON

Napoleon, to bardzo smaczny i popularny tort na terenach byłego ZSRR. Wymaga trochę wysiłku, ale uwierzcie jest tego wart! Cieniutkie i bardzo delikatne blaty, które pieczone są osobno, a do tego mleczno-maślany krem. W duecie tworzą bardzo smaczny i piękny tort.

Składniki na ciasto:

  • 400 (+ ok. 50-100 g mąki)
  • 100 g cukru
  • 120 g masło
  • 120 g śmietany
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na krem:

  • 500 +125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 200 g cukru
  • 35 g maki
  • 250 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Schłodzone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wstawić do zamrażarki na ok. 10 min.
Do głębokiej miski przesiać 400 g mąki, dodać cukier, sól, sodę, starte i zmrożone masło.
Całość pocierając dłońmi przerobić na kruszonkę. Dodać śmietanę oraz jajka i w dość szybkim tempie zagnieść ciasto (w czasie zagniatania może się przydać dodatkowa mąka, ok 50-100 g).
Mąkę dodawać po trochu, do momentu aż ciasto przestanie się kleić do rąk (ja zużyłam 450 g mąki). Następnie za pomocą wagi podzielić ciasto na 12-14 równych części (u mnie wyszło 900 g ciasta, podzieliłam na 12 części
po 75 g). Kuleczki oprószyć mąką, ułożyć w misce, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 °C.
Kuleczki ciasta wyjmować osobno z lodówki i wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia (aby się nie przyklejało ciasto do wałka, można przykryć ciasto kolejnym arkuszem papieru do pieczenia, a przed pieczeniem go delikatnie zdjąć). Ciasto należy rozwałkować bardzo cieniutko (ok. 2 mm grubością).
Papier wraz z ciastem przenieść na blachę do pieczenia. Przyłożyć formę
o średnicy przyszłego tortu (np. talerz) i wyciąć blat. Odkrojone boki nie usuwać, lecz pozostawić na blasze, żeby również się upiekły. Ponakłuwać widelcem i piec ok. 5-7 min. do lekkiego zarumienienia.

Wycinać najlepiej przed upieczeniem, ponieważ później ciasto będzie bardzo się kruszyło.

Odkrojone i upieczone boczki wystudzić, przełożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem. Później tę kruszonkę wykorzystamy do ozdobienia ciasta.

Krem:

Masło wyjąć by się nagrzało do temperatury pokojowej.
Podgrzać w rondelku 500 ml mleka, nie doprowadzając do wrzenia.
W głębokiej misce utrzeć jajko wraz z cukrem na białą, puszystą masę (najlepiej trzepaczką). Następnie dodać mąkę, dokładnie wymieszać oraz dolać 125 ml zimnego mleka. Całość bardzo dobrze wymieszać.

Następnie do masy jajecznej dodać kilka łyżek podgrzanego mleka, wymieszać i przelać do rondelka. Całość gotować na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczka, aż osiągnie gęstą konsystencję (nie wolno zagotować).
Gotowy krem odstawić do ostudzenia.

Gdy krem osiągnie już temperaturę pokojową, masło tejże temperatury ubić mikserem na puszystą, białą masę i połączyć z wcześniej przygotowanym kremem.

Teraz możemy się zabrać za składanie tortu. Przekładamy upieczone blaty kremem, następnie też smarujemy nim boki i górę. Na koniec ozdabiamy pokruszonym ciastem. Gotowy tort zostawić w temperaturze pokojowej na min. 2 godziny, a następnie wstawić do lodówki na min. 5 godzin.
Smacznego!

Tort Napoleon
Tort Napoleon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo