ŻARKE (GULASZ)

ŻARKE (GULASZ)

Czyli gulasz wieprzowy w gęstym sosie. W moim domu rodzinnym było najczęściej podawane z blinami drożdżowymi. Słowami nie da się opisać tego smaku! Jest tak smaczne, że ciężko się oderwać od talerza… Mniam, smak beztroskiego dzieciństwa.

  • 0,5 kg szynki wieprzowy
  • ok. 0,5 l wody
  • 1 cebula
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ok. 6 ziarenek pieprzu
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju do uzyskania złocistej skórki. Dzięki niej sos będzie o niebo smaczniejszy.

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w pół talarki.

Cebulę pokroić w pół piórka.

Mąkę wyłożyć na suchą patelnię i podsmażyć, cały czas mieszając do koloru ecru. Uważać żeby jej nie przypalić, ponieważ będzie miała gorzkawy smak.

W garnku zagotować wodę wraz z pieprzem ziarnistym, zielem angielskim oraz liściem laurowym.

Podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzącą wodą. Dodać pokrojoną marchewkę oraz cebulę, gotować pod przykrywką na małym ogniu ok. 30-40 minut.

Następnie doprawić solą, zmielonym pieprzem oraz dodać masło. Kontynuować gotowanie kolejne 30 minut. Dzięki dłuższemu czasu gotowania mięso będzie miękkie, a warzywa się rozgotują zagęszczając tym samym sos.

Pod koniec gotowania, podsmażoną mąkę wymieszać z niewielką ilością wody oraz sosu, tak aby było rzadkie, po czym wlać do garnka. Gotować jeszcze kilka minut pod przykrywką.

Jest wspaniałym dodatkiem do kasz lub ziemniaków, ale najlepiej smakuje z blinami drożdżowymi. Bliny koniecznie trzeba maczać w sosie, a dzięki swojej gąbczastej strukturze wchłania go dużo. Razem komponują się wyśmienicie.
Smacznego!

ŻARKE

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

wp-puzzle.com logo